appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken

EenVandaag

Presentator: Suzanne Bosman

Luister terug

Eenzaamheid groot probleem onder oudere mannen

woensdag 26 juli 2017

Mannen van boven de 50, zonder baan en zonder partner, lopen een groot risico om te vereenzamen. Dit probleem is nog groter onder mannen met een migratie-achtergrond. Zij hebben een slecht sociaal vangnet en zijn moeilijk hun huis uit te krijgen. Dat viel ook Magdy Khalil, projectleider bij Kantara-Brug op, en besloot juist voor deze moeilijke groep in actie te komen.

Gouden Mannen

In 2009 begon hij de projectgroep Gouden Mannen. In Amsterdam West haalde hij mannen bij elkaar die thuis zaten te vereenzamen. 'Dit is een groep die het vertrouwen in de maatschappij kwijt is. Bovendien vinden zij lastig verbinding. 'Zij zijn door omstandigheden vaak het contact met de eigen achterban ook kwijt' vertelt hij. In de groep leren ze sociale vaardigheden en computer- en taalles. 'Het doel is om de groep langdurig uit hun sociale isolement te halen. Dat is belangrijk, omdat ze anders sneller in de GGZ belanden of anderszins aanspraak maken op de sociale voorzieningen.'

Vergrijzing

Nu al zijn er bijna een miljoen ouderen die te maken hebben met eenzaamheid. Zij hebben hooguit een keer per maand sociaal contact. De komende jaren neemt dit aantal toe, aangezien het aantal ouderen in het vergrijzend Nederland stijgt. Dit probleem staat dan ook hoog op de agenda van het Nationale Ouderenfonds. Directeur Corina Gielbert: 'Ouderen blijven tegenwoordig langer thuis wonen, maar worden met de tijd wel steeds minder mobiel. Zij willen echter ook hun kinderen niet met hun sores belasten'. Zij vindt projecten als de Gouden Mannen dan ook zeer waardevol.

Ambassadeurs

De Gouden Mannen is inmiddels zo'n succes, dat de mannen ook buiten de lessen om elkaar op zoeken. Een van hen, Pieter, organiseert nu op eigen houtje uitjes, zoals een bezoek aan dierentuin Artis. Voor Khalil is dit waar hij het allemaal voor doet. 'Het mooiste is als je ziet dat er vriendschappen ontstaan en als ze zelf weer een netwerk op gaan bouwen. Op deze manier zijn zij ook weer een soort ambassadeurs die het belang van erop uit gaan kunnen benadrukken'.


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1