appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Radio EenVandaag

Spannende onderhandelingen over lot pulsvissers

maandag 4 februari 2019, 15:00 uur

Ambtenaren van de Europese Commissie willen een procedure tegen Nederland starten vanwege het overtreden van regels rond pulsvissen. Het is de zoveelste waarschuwing voor Nederlandse vissers, die heel bang zijn voor een verbod op pulsvissen. Komende weken moet Brussel meer duidelheid brengen.

Al jaren gebruiken Nederlandse vissers de succesvolle pulstechniek om tong en schol binnen te halen.

De techniek blijkt een succes: vissen met puls levert hogere rendementen op. "Een kotter die vist met puls, gebruikt 50 procent minder brandstof. Dat brengt ook CO2-reductie met zich mee", zegt Arie Mol, dataspecialist visserij bij Wageningen Economic Research. Economisch aantrekkelijk dus, maar ook voor dier en milieu heeft de techniek voordelen zegt Mol: "Vissers kunnen selectiever vissen, dus er ontstaat minder bodemberoering en minder bijvangst aan boord."

Tot tevredenheid van Nederland, maar sommige landen in Europa zien liever dat de techniek verboden wordt. Dat zou een strop voor de Nederlandse vloot betekenen.

"We leven in grote onzekerheid", vertelt visser Peter Tanis. Hij moet niet denken aan een verbod en dan misschien een leven zonder vis. "Visser zijn is geen beroep, het is een levenswijze."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1