appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

Radio EenVandaag

Eens Vandaag: Ruzie om 'Wat is een boom?'

donderdag 9 november 2017, 15:00 uur

Omwonenden van het Van Haeringenplantsoen in Nieuw Vennep zijn boos. De gemeente gaat 74 van de 110 bomen in het parkje kappen ivm een grondige renovatie. In eerste instantie werd gezegd dat de bomen ziek waren, maar dat blijkt lang niet voor alle bomen te gelden. Bij de inspraakavonden vonden veel aanwezigen dat er niet naar hen geluisterd werd.

De woede en wantrouwen die de burgers voelen is niet uniek voor deze situatie. Dikwijls leidt bomenkap in een gemeente tot strijd. In een serie van 5 aflevering zoekt verslaggever Laura Kors antwoorden op vragen als: waarom leidt bomenkap tot zoveel emotie?, liegen gemeenten over de gezondheid van bomen?, wat wordt met inspraak gedaan? en hoe kap je het beste een boom?


Aflevering 4: ruzie om "wat is een boom?"


In deze aflevering gaan we naar Schiedam waar een conflict is tussen de gemeente en bewoners over de terugplant van bomen. De bomen zijn te klein, zeggen de bewoners. De gemeente vindt dat klaarblijkelijk niet. Deze maand komt de zaak voor bij de Raad van State. 


Op de foto kunt u links de bomen die gemeente prima vindt en rechts de bomen die de burgers hadden verwacht. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1