appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: 1 op 1

EenVandaag

Wat te doen met terugkerende IS-strijders nu Raqqa is gevallen

donderdag 19 oktober 2017, 14:01 uur

De FBI waarschuwde er in oktober 2016 al voor. Als het kalifaat van IS in elkaar stort verwachtte de Amerikanen een stortvloed van Syriëstrijders die zich over Europa zou verspreiden. Nu Raqqa is gevallen is dit onderwerp actueler dan ooit en moet ook Nederland een plan hebben om de die dreiging het hoofd te bieden. Peter Wijninga is veiligheidsdeskundige van The Hague Centre For Strategic Studies en vreest dat de terugkerende strijder een geharde en fanatieke jihadist is. Mogelijk fanatieker dan eerdere teleurgestelde terugkeerders.


Oorlogscorrespondent Harald Doornbos bezocht buitenlandse IS-strijders en IS-vrouwen in vluchtelingenkampen en was in Raqqa toen de strijd daar het hevigst was. Met hen praten we over de problematiek, hoe groot is die nu en wat kun je doen als overheid.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1