appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

Radio EenVandaag

Feit of fictie: snot uit je neus eten is gezond

dinsdag 29 augustus 2017, 14:03 uur

Is in je neus peuteren dan stiekem toch nog ergens goed voor? Volgens de Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger is het zelfs hartstikke verstandig om te doen.


"Als je een bolletje opgedroogd snot opeet, laat je het immuunsysteem kennis maken met een verzwakte ziekteverwerker," aldus Bischinger. "Je bouwt dan specifieke weerstand op. Het werkt net als een vaccin." 


'Neuspeuteren kost niks' 

"Kinderen eten spontaan uit hun neus. Wij leren ze al heel snel dat anderen dat niet smakelijk vinden. Neuspeuteren is 'bah' en opeten is pas echt vies. Geen goed idee", vindt Bischinger, die claimt nog nooit griep te hebben gehad. "Neuspeuteren en pulkjes eten is volstrekt normaal, nuttig gedrag. De moderne geneeskunde bedenkt allerlei dure oplossingen voor onze zwakke afweer. Neuspeuteren kost niks."


'Zelfde categorie als plas op drinken' 

KNO-arts Frits Jan van Hemert heeft grote twijfels bij het verhaal van de Oostenrijkse arts. Gemiddeld produceert een mens twee liter slijm per dag. In dit slijm zitten verschillende afweerstoffen. Het meeste slikken we alleen gewoon al door. 

Volgens Van Hemert is het dus onzin. "Het valt een beetje in de categorie van mensen die hun eigen plas op drinken. De paar afweerstoffen die dan nog in dat snot zitten, die komen in je maagzuur terecht komt, en worden allemaal afgebroken." 


Conclusie

Het eten van je eigen snot is misschien geen probleem, maar gezond is het ook zeker niet te noemen. De stelling is fictie.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1