appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Radio EenVandaag

Eerder gehoord: natuurgenezers vervolgd voor doodslag

woensdag 16 augustus 2017, 14:19 uur

Een vrouw van 58 uit Kockengen behandelde in haar semi-medische praktijk jarenlang mensen met de stof ibogaïne, met fatale gevolgen. De vrouw wordt vervolgd voor doodslag.

Ibogaine geeft in milde dosis een roes die de ‘genezeres' therapeutisch dacht te kunnen inzetten. Verkeerd gebruik geeft 'hetzelfde effect als het in één keer leegdrinken van vier flessen whiskey’ aldus anesthesioloog Catherine de Jong. Dat kan levensgevaarlijk zijn. 

Al in 2015 werd de vrouw uit Kockengen veroordeeld voor het in hulpeloze toestand achterlaten van een patiënt. De man liep in psychotische toestand de snelweg op bij Breukelen en werd dodelijk getroffen door een vrachtauto. 

Natuurgenezers die doden op hun geweten hebben, dat hebben we eerder gehoord. Vorig jaar kwam de Duitse arts Klaus Ross in het nieuws nadat clienten van hem stierven als gevolg van een infuus dat hij hen gaf. Het is een lastig probleem vindt Catherine de Jong van de Vereniging tegen de Kwakzalverij ‘Anything goes'. Iemand heeft geen medische achtergrond, bedenkt een behandeling en krijgt clienten. Geen haan die ernaar kraait totdat er doden vallen. En dan kun je iemand niet eens uit zijn beroep zetten want hij heeft geen beroep.’ 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1