appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

EenVandaag

Burn-out klachten onder twintigers nog steeds groot probleem

maandag 7 augustus 2017, 14:06 uur

Je bent twintiger en het werkende leven is pas net begonnen. Toch liggen de gevaren voor een burn-out op de loer, en die kan sneller komen dan je denkt. De vermoeidheidsaandoening treft twintigers namelijk vaker dan andere werkenden. 

Uit CBS-cijfers blijkt dat één op de zeven werknemers vorig jaar burn-out klachten had. En opmerkelijk: twintigers zijn oververtegenwoordigd.

Steeds maar weer presteren

Dickey Pronk van Gingermood Coachmatchers signaleert de toename ook. "Alles moet tegenwoordig maar leuk zijn. En als twintiger moet je steeds maar weer presteren. Dat wordt veel jongeren te veel en dus krijgen ze deze klachten." 

De Friese Annegreet Miedema kreeg op haar twintigste een burn-out. "Ik was altijd druk en actief, maar op een dag trapte mijn lichaam op de rem en ben ik flauwgevallen." 

Twee jaar herstellen

"Natuurlijk dacht ik niet meteen aan een burn-out", vertelt Miedema. "Maar na een tijdje kreeg ik deze diagnose en heb ik twee jaar moeten herstellen."

Miedema maakte de radiodocumentaire 'Jong Opgebrand' over haar burn-out. Ondertussen gaat het weer beter met haar, al heeft ze wel het gevoel dat de burn-out snel terug zou kunnen komen.  

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1