appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Radio EenVandaag

De Optimist: Pierre Wind

dinsdag 28 februari 2017, 14:06 uur

Het Blije Ei

Niet meer denken aan hoe ik mijn eerste ei heb laten aanbranden, maar denken aan de vele mooie eieren, die ik nog kan gaan maken.Fouten, verkeerde beslissingen en valpartijen. Helaas. Het zijn leermomenten.Effe heel kort grommen en dan direct herstellen en doorgaan.

Idealen, wensen en je dromen nastreven. Elke seconde elkedag. Dat is mijn devies.

Je hebt hele grote wensen, maar ook kleintjes waar je effeplezierig van de wereld van kan geraken. Mijn serotonine, gelukstelegrammennaar de hersenen, maken overuren wanneer ik denk aan een bal vanille-ijs, dieovergoten is met een twintig jarige aceto balsamico azijn. Of een tomaat, dieecht naar tomaat smaakt en waar bij elke hap het sap in mijn mond explodeert.Ah wat een mooi vooruitzicht. Ik ga zo naar mijn favoriete groenteboer. Ah….ikkan nauwelijks wachten!

Recht op blij zijn. De geluksfactor van de seconde benutten.Creëer je eigen blije seconde. 1 blije seconde heeft een waarde van minuten,uren of in enkele gevallen wel dagen. Natuurlijk mag de blije mens ook kritischzijn. Niet alles hoeft hosanna te zijn. Maar niet zeuren om het zeuren. Metmijn kritische blije kijk constateer ik dagelijks dat het lijkt alsof er indeze wereld meer negativisme is dan positiviteit. Zonde. Dat kan veel beter.Genieten is de remedie. Wanneer heeft u voor het laatst genoten? Moet u lang nadenken?Dan stelt u te hoge eisen aan het woord genieten. Je hebt klein genieten engroot genieten. Beide zijn de benzine voor de blije mens.

Voordat ik hierbinnen kwam heb ik mijn neus boven eenheerlijke kop koffie gehangen. Natuurlijk kan ik de koffie als een bak pleurbehandelen en zonder aandacht naar binnen schrokken. Nee, ik gaf de geur van dekoffie aandacht: enkele seconde van mijn leven. Wat kreeg ik er voor terug? Eenpenetrante fluwelen stof die via mijn neus richting hersenen een genietmomentjeveroorzaakten. Geweldig blij gevoel.

Ten slotte. Geef elkaar meer complimentjes. In mijn optiekwordt de wereld alleen maar beter wanneer we meer positiviteit gaan uitstralen.Vanaf nu. Het liefst eigenlijk vanaf gisteren. Mijn persoonlijke motto is danook: “je mag alleen zeuren, wanneer je een oplossing hebt, anders moet je jemond houden”.

Ga op zoek en vind je blije ik. Dat gun ik iedereen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1