appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers

EenVandaag

Voorstel toegankelijkheidswet is onder de maat

donderdag 3 november 2016, 14:00 uur

Het ‘Besluit Toegankelijkheid’ over de toegankelijkheid van openbare plaatsen en gebouwen voor mensen met een beperking is onder de maat. Daarover zijn de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Ieder(in) en de Alliantie voor de implementatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking.


Het Besluit Toegankelijkheid is de uitwerking van het verdrag van de Verenigde Naties ‘inzake de rechten van personen met een handicap’. Dat verdrag moet de mensenrechten van mensen met een beperking beschermen en bevorderen. Ook staat in het verdrag wat de overheid daarvoor moet doen. Daarbij hoort onder andere het toegankelijk maken van gebouwen voor mensen met een beperking. Nederland ratificeerde dit verdrag halverwege dit jaar, wat inhoudt dat de overheid is haar wetten en beleid moet toepassen in overeenstemming met het verdrag. verantwoordelijk voor de uitvoering ervan.


Dat is wat staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS deed. Hij legde dit vast in zijn Besluit Toegankelijkheid, een uitvoeringswet die hij vorige week ter consultatie voorlegde aan de Nederlandse burger. Er is twee weken tijd om op deze Algemene maatregel van Bestuur (AmvB) te reageren, tot 7 november. Maar nu laten betrokken partijen dus al weten dat het Besluit flink te wensen overlaat. 


Voorvechter van rechten voor gehandicapten Jan Troost schrijft in zijn blog (https://troostoverleven.nl/author/jan-troost/) dat zijn ogen vuur spuwden bij het lezen van de internetconsultatie over het besluit. “Ik was des duivels, het slaat echt nergens op,” zegt hij. Volgens Troost, die zelf ook van een rolstoel afhankelijk is, is het besluit te vrijblijvend. Van Rijn beschrijft in de AmvB geen toegankelijkheidsrichtlijnen, vindt Troost, en dat is onbegrijpelijk. “Zo weten architecten, opdrachtgevers en aannemers ook niet waar ze zich aan te houden hebben als het gaat om toegankelijkheid”.


Marith Volp, Tweede Kamer-lid voor de Pvda, is geschrokken van de uitwerking van het VN-verdrag door ‘haar’ staatssecretaris. “Het wordt nu niet genoeg duidelijk hoe de toegankelijkheid geregeld moet worden,” zegt Volp. “Dat wil ik graag van de staatssecretaris weten als de consultatieronde is afgelopen.” Het is dan ook belangrijk dat er goed naar de kritiek op het besluit wordt gekeken, volgens de Pvda-politica.


Op 13 december 2006 namen de VN het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (CRPD) aan, wat op 30 maart 2007 werd ondertekend door Nederland. De ratificatie heeft lang geduurd: Nederland is binnen Europa een van de laatste landen. Op 14 juni 2016 werd het verdrag geratificeerd, en een maand later trad het daadwerkelijk in werking. Sindsdien is het College voor de Rechten van de Mens toezichthouder op implementatie en uitvoering van het Verdrag in Nederland.


In EenVandaag een gesprek met Jan Troost en Marith Volp over het Besluit Toegankelijkheid en zijn tekortkomingen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1