appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Radio EenVandaag

"Grote webwinkels imploderen"

donderdag 2 juni 2016, 14:00 uur

Het is guur in de winkelstraat. Winkelketens gaan failliet, de leegstand neemt toe; volgens kenners is het einde nog lang niet in zicht. 

Een veelgehoorde oorzaak is het internet. Nederlanders kopen steeds meer online, en bedreigen zo webshops rechtstreeks het voortbestaan van hun ‘stenen’ concurrenten. 

Juist nu de crisis in de winkelstraat op zijn hoogtepunt lijkt, klinkt er een verrassend tegengeluid. Want hoe solide is het verdienmodel van webwinkels eigenlijk? Hoe groot is de kans dat zij wel overleven? 

Hans van Tellingen van onderzoeks- en adviesbureau Strabo nam de sector onder de loep en prikt in zijn boek ‘#Watnoueindewinkels?’ een aantal mythes rondom webshops door. Verreweg het grootste deel van de online winkels is niet winstgevend, constateert hij, en zal dat waarschijnlijk ook niet worden. 

De webwinkels concurreren zo hard op prijs dat ze daarmee hun eigen einde inluiden, zo is de voorspelling van Van Tellingen. Ze verkopen producten soms onder de kostprijs en bieden gratis verzending aan. Kleinere webshops moeten daar wel in mee om de strijd om de klant niet te verliezen. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1