appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

EenVandaag

Persoonlijke herinneringen aan de pontonbrug tijdens de oorlog

donderdag 5 mei 2016, 15:00 uur

Een bijzonder plaatje vandaag op het IJ in Amsterdam. Een ketting van pontjes vormt een loopbrug tussen Amsterdam Noord en het centrum van de stad. 

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog lag deze pontonbrug dus wekenlang op het IJ. Op die manier konden mensen de overkant bereiken om zo aan eten te komen. De pontonbrug is nu dus voor één keer in ere herstel als monument ter herinnering aan de oorlogstijd in de stad. Dat doet oude tijden herleven voor Amsterdammers die de oorlog nog hebben meegemaakt.

In Radio EenVandaag met Anton Stam, die als 16-jarige jongen de brug overstak. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1