appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Radio EenVandaag

Eerder gehoord: dominee die werd gedaagd door Hitler

maandag 18 april 2016, 14:20 uur

Een bericht over een dominee die in 1939 Hitler beledigde ging gisteren in sneltreinvaart over internet. Het deed mensen denken aan de Duitse komiek Jan Böhmermann die de Turkse president Erdogan beledigde en daarvoor mag worden vervolgd.

Historicus Jan Dirk Snel analyseerde het bericht over de dominee die Hitler zou hebben beledigd en kwam tot een aantal verrassende conclusies.

De dominee heeft juist geprobeerd kritiek te leveren zonder daarbij Hitler direct aan te vallen. Dat was in de tijd voor de Tweede Wereldoorlog heel belangrijk, omdat het neutrale Nederland liever geen ruzie wilde uitlokken met het machtige Duitsland.

Daarvan moet de moedige dominee op de hoogte zij  geweest. Het bericht is een eigen leven gaan leiden omdat er in de originele tekst van het bericht nogal is geknipt en geplakt door creatieve bloggers. 

Jan Dirk Snel is vandaag te gast in de rubriek Eerder Gehoord. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1