appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Radio EenVandaag

Zorgt de buurtwacht echt voor een veiligere wijk?

dinsdag 1 maart 2016, 14:00 uur

Zit u al in een buurtpreventie appgroep? Nog niet? Dan moet u zich misschien toch eens aanmelden... want in steeds meer wijken werken bewoners met een speciale buurwacht app of patrouilleren bewoners door de wijk om de veiligheid te garanderen.  


Verslaggever Harm van Atteveld ging een avond op pad met het Buurtpreventieteam van de wijk Maandereng in Ede. Onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Vasco Lub deed onderzoek naar deze vorm van buurtpreventie, ook wel buurtwacht genoemd. Hij concludeert dat de aanwezigheid van een buurtwacht criminelen zeker af kan schrikken. Maar hij waarschuwt ook voor de nadelen."Er zijn verschillende voorbeelden te noemen van buurtbewoners die onschuldige voorbijgangers achtervolgden. Vaak blijken bepaalde meldingen later vals alarm." Volgens de onderzoeker moeten buurtwachten daarom beter begeleid worden door gemeenten. Die zouden trainingen moeten organiseren om de buurtvrijwilligers te leren omgaan met verdachte situaties.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1