appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn

EenVandaag

Presentator: Suzanne Bosman

Luister terug

Automatisch remmen en verkeersveiligheid

donderdag 1 juni 2017

Touringcars en vrachtwagens moeten worden uitgerust met technologische snufjes als automatische remmen. Zo zou de verkeersveiligheid vergoot moeten worden en ongelukken zoals vanochtend moeten worden voorkomen. Of wordt de chauffeur er juist lui van en gaat deze nog minder opletten?

Daarover praat Radio EenVandaag met professor Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven en met Gerard Tertoolen, verkeerpsycholoog.


Drama op Franse snelweg

Een schoolreisje naar Londen eindigde in de vroege ochtend in een drama op de Franse snelweg. Elf leerlingen en vijf begeleiders van het Strabrecht College in Geldrop moesten naar het ziekenhuis en ook de buschauffeur is met een traumahelikopter naar een hospitaal in Lille vervoerd.


Volgens de leerlingen is de bus achterop een stilstaande of heel langzaam rijdende vrachtwagen gereden. De exacte oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.


Nieuwe technieken in slimme auto's bestaan al een tijdje, maar zijn nog geen gemeengoed in touringcars en vrachtwagens. Dat komt waarschijnlijk omdat deze voertuigen een hele lage afschrijvingstijd hebben.


Afleiding

Meneer Steinbuch denkt dat nieuwe technologische snufjes zeker de verkeersveiligheid vergroten op de weg. Hij denkt ook dat dit een ontwikkleing is die op termijn zeker zal worden doorgevoerd.


Gerard Toolen ziet deze ontwikkeling met enig vrezen tegemoet. Hij denkt dat mensen veel minder allert zijn als ze in een auto zitten die zelf van alles kan. Het is nu al zo dat mensen erg zijn afgeleid in de auto. Niet alleen door de smartphone, maar ook door bijvoorbeeld wegdromen of vermoeidheid.
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1