appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

EenVandaag

Presentator: Suzanne Bosman

Luister terug

Ziekenhuizen zijn wildgroei van keurmerken zat

donderdag 24 januari 2019

In de ziekenhuiswereld zijn er allerlei keurmerken: een smiley voor kindgerichte zorg, een roze lintje voor borstkankerzorg, het keurmerk senior-vriendelijk ziekenhuis, een neo-keurmerk van ouders van couveusekinderen, de pluim voor fertiliteitszorg. Het zijn er zoveel dat ziekenhuizen de administratieve en financiële lasten van deze lintjes, vinkjes en vignetten beu zijn. 

Hans van Goudoever, hoofd kindergeneeskunde van het Amsterdam UMC, vindt dat het anders moet. De vraag is hoe, want hebben die keurmerken niet een belangrijk effect op de kwaliteit van de zorg? Keurmerken worden namelijk toegekend door patiëntenverenigingen en patiënten of familieleden zien nu eenmaal andere dingen dan artsen of verpleegkundigen. Tom Ponjee van de Vereniging Ouders van Couveusekinderen, vindt dat de keurmerken om die reden zeker hun waarde hebben. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1