appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

EenVandaag

Presentator: Suzanne Bosman

Luister terug

Bitcoin: gek als je het doet, of als je het niet doet?

maandag 16 oktober 2017

De bitcoin schoot vorige week door de grens van een waarde van 5500 dollar. Goed nieuws voor mensen die vijf jaar geleden in deze zogeheten cryptomunt hebben belegd, want toen kostte een bitcoin nog maar 5 euro. Steeds meer mensen bezitten zulke cryptomunten, bitcoins of andere vormen van digitaal geld. Uit onderzoek blijkt dat 135.000 mensen in Nederland nu dit soort munten bezitten.


Cryptocurrency

Bitcoin is een cryptocurrency: een nieuwe vorm van geld die zonder banken tot stand komt. De technologie achter deze munt heet blockchain, een soort digitaal grootboek waar eerder bij EenVandaag aandacht aan werd besteed. Nu de waarde van de bitcoin hoger dan ooit ligt, is de vraag of het daardoor ook een goede belegging is. Of ben je oliedom als je je geld belegt in een cryptomunt? De Nederlandse Bank en de Autoriteit Financiële Markten waarschuwen voor de risico's die dit soort beleggingen met zich meebrengt.

Succesverhalen

Er is ook veel aandacht voor de succesverhalen. Er zijn voorbeelden van mensen die nooit meer hoeven te werken omdat ze geïnvesteerd hebben in digitaal geld. Een voorbeeld hier van is Camiel, die na groot succes met cryptomunten eigenlijk nooit meer hoeft te werken.

In Radio EenVandaag vertelt hij zijn verhaal, samen met Martin Visser, financieel commentator van De Telegraaf.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1