appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Radio EenVandaag

Studenten maken film over vluchtelingen Noord-Irak

dinsdag 11 augustus 2015, 15:22 uur

Ze zijn jong en willen de wereld verbeteren. Felix Govers en zijn medestudenten Paul Voors, Laurens van de Geer en Stephan Valkenier reisden af naar een vluchtelingenkamp in Noord-Irak om een documentaire te maken: “Als je eenmaal thuis bent en probeert te slapen, besef je wat je gezien hebt”.

Paul Voors hoort regelmatig heftige verhalen over de toestand van vluchtelingen in Noord-Irak. Zijn moeder werkt voor hulporganisatie Dorcas en gaat vaak naar het gebied toe. Hij wil iets aan de situatie gaan doen en stelt aan vriend en film-student Govers voor om een documentaire te maken. Die stemt in: samen met twee andere filmmakers reizen ze af naar Noord-Irak.

Het resultaat is de documentaire Long Road Ahead. Aangrijpend is het verhaal van een yezidi-meisje van vijftien jaar oud dat werd ontvoerd, geslagen en verkracht door IS. “Het meisje wilde zelfmoord plegen maar ze vertelde ons dat ze zich bedacht nadat ze hoorde dat mannen van IS lachen om andere yezidi’s die dat deden. Dat plezier gunde ze hen niet”, vertelt Voors.
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1