appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

EenVandaag

Hoe overleeft de tabaksindustrie?

donderdag 11 juni 2015, 14:00 uur

Vertegenwoordigers van de tabaksindustrie staan bekend als invloedrijke lobbyisten. Maar in politiek Den Haag hebben ze de laatste jaren flinke concurrentie van de anti-rooklobby.

Zoals de twee longartsen uit Beverwijk, Pauline Dekker en Wanda de Kanter. Zij zien in hun ziekenhuis elke dag weer de schadelijke gevolgen van het roken. Samen met organisaties als de 'Alliantie Nederland Rookvrij' proberen ze de aantallen rokers terug te dringen. 

Ook wereldwijd is er reden tot zorg voor de tabaksfabrikanten. In Canada kregen ze vorige week een miljarden-boete aan de broek. In Peking is onlangs een klik-app geopend voor overtreders van het rookverbod. En de illegale sigaret verovert volgens een recent onderzoek van de tabaksindustrie steeds meer terrein, ook in Nederland.

Tel daarbij de maatregelen van de overheid om het roken te ontmoedigen -accijnzen en steeds minder plekken in het openbaar waar mag worden gerookt- en de vraag dringt zich op: heeft de tabaksindustrie nog wel een strategie om 'het tij te keren'? Mathijs Peters, woordvoerder van tabaksfirma Philip Morris in Nederland en Pauline Dekker longarts in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk: voor het eerst zitten ze samen aan een tafel voor een discussie.  

Verslaggever Laura Kors gaat op zoek naar verstokte rokers in abri’s, rookzones en andere plekken.
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1