appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Radio EenVandaag

Dashcam populair, politie en justitie blij met beelden

maandag 8 juni 2015, 14:00 uur

De dashcam, een camera op je dashboard in de auto, maakt een snelle opmars in Nederland. En: politie en justitie zijn enthousiast over die ontwikkeling. De opnames van verkeersgebruikers kunnen worden gebruikt als bewijsmateriaal.

Ongeveer 100.000 auto’s zijn inmiddels uitgerust met een camera, schrijft de Telegraaf. Dashcams zijn voor een paar tientjes te koop.

‘Als een ongeluk of verkeersmisdrijf wordt gefilmd vanuit een auto, is dat meer dan welkom. Soms zijn de beelden zo overduidelijk dat er voor de overtreder of dader geen ontkomen aan is’, zegt politiewoordvoerder Rob van der Veen

In de televisieuitzending van EenVandaag: hoe denken verzekeraars over deze ontwikkeling? En hoe zit het met privacy, als straks alles altijd op video wordt opgenomen? 

Vanmiddag op de radio spreken we met verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen en Remco Klöters. Hij is advocaat en gespecialiseerd in beeldvoering als bewijslast. 
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1