appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Radio EenVandaag

Beveiliging vliegvelden VS stelt weinig voor

dinsdag 2 juni 2015, 16:00 uur

Beveiliging van vliegvelden in de Verenigde Staten laat te wensen over. Veiligheidsdiensten in Amerika voerden undercoveroperaties uit bij zo’n zeventig vliegvelden.

Wat bleek: in 95 procent van de gevallen lukte het hen om nep-explosieven en nepwapens aan boord van het betreffende vliegtuig te krijgen. Op slechts drie vliegvelden werden de spullen onderschept. Zelfs als officiële procedures gevolgd werden, bleek het nog mogelijk om illegale spullen binnen te krijgen. 

Wat hiervan te denken, en moeten we ons ook in Nederland zorgen maken? We praten erover met veiligheidsexpert Hans Slaman van International Security Partners en met Amerika-deskundige van Instituut Clingendael, Willem Post. Hij is net terug uit Chicago en heeft dus net het hele beveiligingsapparaat op het vliegveld in Amerika doorlopen.
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1