appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine

EenVandaag

Koenders terug uit Turkije

woensdag 7 januari 2015, 14:29 uur

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken komt vandaag terug uit Turkije. Hij was vanwege het integratiedebat rondom Turkse Nederlanders. Tijdens zijn verblijf werden twee Nederlandse journalisten aangehouden. De twee zijn inmiddels weer vrijgelaten. 


Eind vorig jaar ontstond er ophef rondom de integratie van Turkse Nederlanders. Er werd gevreesd dat de invloed van President Erdogan op Turken in Nederland groter was dan gedacht. Hierop werd Koenders uitgenodigd door de Turkse regering op de jaarlijkse ambassadeursconferentie. Minister Koenders zegt open te staan voor een dialoog over het Nederlandse integratiebeleid, maar dat "het in de kern een Nederlandse aangelegenheid is"


Tijdens het verblijf van Koenders werden de Nederlandse journalisten Frederike Geerdink en Mehmet Ulger aangehouden. In Turkije worden (buitenlandse) journalisten vaker aangehouden wanneer zij kritisch publiceren over de Turkse aangelegenheden. Inmiddels is Geerdink vrijgelaten en wacht Ulger de aanklacht tegen hem af. 


In Radio EenVandaag: Lily Sprangers. Directeur van het Turkije Instituut. Is het toeval dat juist tijdens het bezoek van Koenders twee Nederlandse journalisten aangehouden worden? En hoe ver reikt de arm van Erdogan?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1