appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Radio EenVandaag

Waarom sturen jongeren naaktfoto's rond?

vrijdag 3 oktober 2014, 15:07 uur

Vorige week was het weer zover: op scholen in Brabant waren seksfilmpjes van 13-jarige meisjes in omloop. Een naaktfoto of filmpje is tegenwoordig zo gemaakt met de smartphone, en de gevolgen zijn soms groot als deze uitlekken onder klasgenoten. Wat bezielt jongeren om zich te ontbloten voor de camera en deze kiekjes met anderen te delen?

Daarover gaan we vandaag in discussie met Marijke Neezer, die op de Radboud Universiteit onderzoekt hoe jongeren omgaan met liefde en seks op sociale media.

Daarnaast spreken we drie jongeren die ervaring hebben met het onderwerp. Bij twee leerlingen duikt regelmatig een naaktfoto of filmpje van een leerling op. Ook spreken we met Lily. Zij was een keer slachtoffer van zo'n filmpje.

Gijs Rademaker van het EenVandaag Jongerenpanel behandelt de resultaten van een onderzoek onder 1.500 jongeren. Hieruit blijkt dat bij meer dan de helft van de ondervraagden op de middelbare school wel eens naaktfoto of seksfilmpje in de omloop is geweest.
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1