appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Radio EenVandaag

Wetenschap op woensdag: eerste écht menselijke computer

woensdag 18 juni 2014, 14:32 uur

Jeroen Geurts, hersenonderzoeker aan de VU en voorzitter van kennisplatform de Jonge Akademie, praat u iedere woensdag bij over opmerkelijk wetenschappelijk nieuws.

Met deze week:

Computers die net zo chatten als mensen:
De universiteit van Princeton heeft als eerst een computerprogramma ontworpen die geslaagd is voor de zogenoemde Turing test. Wat is er zo bijzonder aan deze test, ontworpen door ICT-pionier Alan Turing? Jeroen Geurts vertelt ons erover.

Waarom sommige kinderen banger zijn:
Angst bij bange kinderen wordt veroorzaakt door een overontwikkeld deel in hun hersenen. De amygdala, de angstkern van de hersenen, is bij bang aangelegde kinderen groter en actiever dan bij leeftijdgenootjes. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Stanford.

Lagere cijfers door vroege schooltijden:
Schooltijden hebben een grote invloed op de schoolprestaties van kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kentucky. Kinderen die vroeger op school moeten zijn, hebben vaker lagere cijfers voor hun toetsen. Ook zijn deze kinderen vaker afwezig op school en blijven vaker zitten. Moeten we onze kinderen nu allemaal pas om 11 uur naar school sturen? Jeroen heeft het antwoord.

Voor meer informatie over deze onderwerpen, ga naar www.eenvandaag.nl en naar www.breininbeeld.org.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1