appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

EenVandaag

Presentator: Suzanne Bosman

Luister terug

Peperdure medicijnen kunnen een stuk goedkoper

donderdag 9 februari 2017

De kosten van dure geneesmiddelen tegen kanker kunnen fors omlaag. Dat stelt een groep kankerexperts, waaronderoncoloog René Bernards van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Maar een plan voor goedkopere medicijnen? Dat horen we zeker niet voor het eerst. Al jaren presenteren politiek, artsen, patiëntenverenigingen en fondsen met regelmaat plannen om te zorgen dat we onze medicijnen kunnen blijven betalen.

Zo stelde staatssecretaris Hans Simons van Volksgezondheid in 1991 voor om patienten bij te laten betalen voor medicijnen waar een goedkoper alternatief voor was. Het KWF stelde in 2014 voorom een prijsplafond in te voeren voor dure kankermedicijnen en in 2015 pleittede Nederlandse Zorgautoriteit voor een nationaal inkoopfonds op te richten.

Te gast is Peter Kapitein. Hij schreef een boek over de kosten in de zorg, leed zelf aan kanker en is mede-oprichter van patientorganisatie Inspire2Live.   

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1