appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Radio Doc

Luister terug

Virus Verhalen 2 - Over de grens

zondag 19 april 2020

In het tweeluik Virus Verhalen horen we verschillende mensen die op een bijzondere manier getroffen zijn door het coronavirus. In deel 2: verhalen over verdeeldheid engrenzen.

Sinds een maand lijkt de hele wereld dezelfde kant op te kijken, met dezelfde angst te leven, dezelfde afstand van elkaar te bewaren en zichop dezelfde manier opgesloten te voelen. Onze levens zijn op elkaar gaan lijken. En dat is mooi en griezelig tegelijk.

In het begin was er meer eenheid, omdat we bedreigd worden door een gemeenschappelijke vijand en meer dan ooit op elkaar zijn aangewezen. Maarnaarmate de crisis langer duurt, nemen de spanningen toe. Omdat onze reserves op zijn. Omdat we merken dat sommigen van ons het beter hebben dan anderen. Omdat we onze buren niet langer vertrouwen. En omdat we een zondebok nodig hebben. We leefden in een geglobaliseerdewereld en voelden ons wereldburgers. Maar in een paar weken tijd zijn onzichtbare landsgrenzen aan de oppervlakte gekomen, met alle gevolgen van dien.

In dit tweede deel van Virus Verhalen horen we mensen voor wie de nieuwe verdeeldheid door de Corona-crisis grote gevolgen heeft. Met ondermeer het verhaal van een vrouw die het punt stond te emigreren naar Frankrijk, totdat reizen onmogelijk werd. En een lerares die haar toevlucht heeft gezocht in België, omdat Nederland onvoldoende zou doen om het virus te bestrijden.

Virus Verhalen is een tweedelige documentaire van Misha Koole in samenwerking met de makers van de gelijknamige podcast: Heleen Hummelen, Wieky de Boer, Kika Booy, JesperBuursink en Renet Ponsen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1