appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend

Radio Doc

Luister terug

Brexit: De Spotprent Voorbij

zondag 29 september 2019, 21:04 uur

De Britten raken meer en meer verstrikt in hun Brexit. Het is september 2019 en alle politieke en maatschappelijke tegenstellingen in het land komen samen in een perfecte storm. De wereld kijkt verbijsterd toe, ook de Britse cartoonisten wier taak het is om politici in hun hemd te zetten.

Want wat als die politici dat zelf al doen? Wat kan een cartoonist nog als de werkelijkheid absurder is dan je kan verzinnen? Wat bereik je nog met de karikatuur van een lubberende, schetende Boris Johnson als die zelf al geen schaamte kent? Wat valt er nog te cartoonen over Labour-leider Jeremy Corbyn, als die al jaren besluiteloos schippert tussen Brexit en Remain? En wat als de visuele metaforen voor Brexit versleten raken: de kliffen waar politici overheen tuimelen en de lekke bootjes waarin ze zinken?

Radiomaker Marten Minkema reist naar Londen en duikt in de wereld van Britse tekenaars van spotprenten. Die dapper blijven duiden wat nauwelijks nog te duiden valt.

Eindredactie: Anton de Goede.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1