appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Radio Doc

De stem van Rembrandt

zondag 6 oktober 2019, 21:03 uur

Rembrandt is het bekendste Nederlandse gezicht aller tijden. Al vier eeuwen lang kijkt hij ons recht in de ogen, en hij zwijgt. Tot afgelopen voorjaar. 

Een multidisciplinair, wetenschappelijk team uit Amerika en Nederland reconstrueerde de stem van Rembrandt vanuit zelfportretten, met behulp van kunstmatigeintelligentie. 

Maar is dit werkelijk de stem van Rembrandt? 

Fatos Vladi ging het onderzoeken, testte de stem opnieuw, en ontdekte een opmerkelijke eigenschap van de persoon Rembrandt.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1