appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Perstribune

Radio Doc

Luister terug

Een cursus gelukkig zijn

zondag 10 februari 2019

?Nu de meeste goede voornemens van 2019 alweer zijn gestrand, onderzoekt Babette Rijkhoff wat er gebeurt als je wél doorzet om je leven te verbeteren. Ze volgde twee mensen die de raad uit zelfhulpboeken radicaal opvolgen en tot het uiterste gaan om gelukkig te worden.

Karel Emck (51) is een trainer en consultant. Hij is een klassieke eenmanspitter. Van de marketing tot aan de kerstkaarten, alles doet hij zelf. Wanneer hij het boek ‘The four hour workweek’ van Tim Ferris leest, begint hij te geloven in het gedachtengoed van de schrijver. Ferris schetst zijn lezer een leven met cocktails drinken op de Bahama’s, skiën in de Andes en tango dansen in Buenos Aires, mogelijk met slechts vier uur per week werken. Karel’s omgeving verklaart hem voor gek, maar het sterkt hem des te meer om dit plan uit te voeren.

Charlotte van ‘t Wout (31) is fervent lezer van zelfhulpboeken. Schrijft een zelfhulpguru voor dat het goed is om op vijf uur op te staan, Charlotte doet het. Alles, maar dan ook alles om haar leven productiever te maken, past ze toe. Wanneer ze na verschillende reizen op haar dertigste terug in Nederland komt en iets nieuws wil doen met haar leven, stuit ze op de Netflix-documentaire ‘I’m not your guru’ over Tony Robbins. Hij is een van de meest succesvolle sprekers ter wereld en organiseert events over business en persoonlijke ontwikkeling. Charlotte is geraakt door zijn gedachtegoed en een week lang bekijkt ze zo’n zes uur per dag alles wat er op internet over hem te vinden is. ‘Wil je een miljonair zijn, gedraag je dan als een miljonair’, is een van zijn theorieën. En met die mindset plundert Charlotte haar creditcard om een grachtenpand van 3.000 euro per maand te huren.

Karel en Charlotte zijn mensen die tot het uiterste gaan om alle zelfhulp-tips toe te passen. Maar dan dient al snel de volgende vraag zich aan: is succesvol en productief zijn hetzelfde als geluk zijn?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1