appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Taalstaat

Radio Doc

Luister terug

Pastor Pierre

zondag 22 september 2019, 21:04 uur

Bij zijn 25-jarige jubileum als priester presenteer Pierre Valkering een explosief boek. Toch wil hij bij de kerk blijven. Radiomaker Heleen Hummelen sprak een kring van mensen rond de priester om te achterhalen wat er precies is gebeurd en wat deze zaak leert over de wonderlijke verhouding tussen de katholieke kerk en homoseksualiteit.

Pastor Pierre Valkering was altijd al een vat vol tegenstrijdigheden, maar sinds hij zijn boek 'Ontkleed, niet naakt staan' publiceerde, kijkt heel Nederland vol verbazing, bewondering of afgrijzen naar de pastor. In het boek beschrijft en reflecteert hij op zijn eigen seksuele geschiedenis. Hij presenteert het tijdens de mis voor zijn 25-jarig jubileum als priester in de Vredeskerk in Amsterdam. De dag erna steekt een mediastorm op.

Hoe loop je eigenlijk door de pastorie als je zo'n boek aan het schrijven bent?Wat voor gesprekken voer je met vrienden die meelezen? En wat zegt deze affaire over hoe er binnen de kerk wordt omgegaan met homoseksualiteit?

Een radiodocumentaire van Heleen Hummelen. Eindredactie Jair Stein, eindmixage Jan de Wit (Postmen). Met medewerking van: Sylvia van Steenis, Noud van Poppel, Fons Litjes, de huisgenoot van Pierre Valkering, Wiepkje 't Hart, Karsien van de Berg, Wilfred Kemp, Jolanda Speets. Met dank aan André Buijs voor het geluid van zijn opname van het jubileum.

Foto’s: Frank de Ruiter

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1