appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Radio Doc

Palmen op de noordpool

zondag 9 december 2018, 21:00 uur

Veertien jaar geleden deed geoloog Henk Brinkhuis een belangrijke ontdekking op de noordpool; een vondst die grote gevolgen zou kunnen hebben voor de toekomst van de mensheid. Wat is er sindsdien gebeurd?

In 2004 vond de eerste diepe boring plaats op de noordpool; een onwaarschijnlijk complexe expeditie die bijna mislukte. Henk Brinkhuis was erbij toen de boorkern uiteindelijk boven water kwam. En hij vond iets opmerkelijks. In aardlagen van zo’n 50 miljoen jaar oud zaten grote hoeveelheden van een waterplantje dat nog steeds bestaat en zelfs in Nederlandse sloten te vinden is: Azolla. De massale aanwezigheid van Azolla op de noordpool viel samen met een periode waar de aarde enorm is afgekoeld. Is er een oorzakelijk verband? Kan deze waterplant de opwarming van de aarde tegengaan? En wat is ervoor nodig om anderen te overtuigen?

 

Een portret van een wetenschapper op missie, gemaakt door Saskia van Leeuwen en Saar Slegers.

Interviews door Diederik Jekel en Saskia van Leeuwen.

Stem en eindredactie: Jair Stein.


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1