appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine

Radio Doc

Luister terug

Marx is terug!

zondag 5 januari 2020

Na de val van de Muur in 1989 leek het gedachtegoed van Karl Marx ten dode opgeschreven. Maar uit recente boeken en een toneelstuk blijkt  een opleving in de belangstelling voor Marx. Vooral jongeren, die het communisme niet hebben meegemaakt, vinden in de theorieën van Marx een antwoord  op het ongebreidelde kapitalisme, het neo-liberalisme en de klimaatcrisis.

Tom Rooduijn spreekt hierover met essayist en auteur van 'Verenigt U' Thijs Lijster, filosoof en schrijver van het toneelstuk 'Marx' Stefaan van Brabandt en twee leden van de Communistische Jongerenbeweging (CJB).

Verder blikt emeritus-hoogleraar psychiatrie Joop de Jong terug op zijn geloof in het communisme onder Mao en wordt in het IISG in Amsterdam het enig bewaard gebleven handschrift van het Communistisch Manifest (1848) bestudeerd.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1