appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag

Radio Doc

Luister terug

Een wereld zonder leiders

zondag 19 januari 2020

Extinction Rebellion staat bekend om de radicale acties tegen de opwarming van de aarde. Maar ze willen meer: een andere manier waarop we als mensen met elkaar omgaan.

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion bestaan net een jaar. Maar in die tijd zijn ze niet meer weg te denken uit het politieke landschap. Dagelijks doen ze van zich spreken met creatieve vormen van protest. Ze plakken zich met secondelijm vast aan het hoofdkantoor van Shell, laten zich voor dood vallen op de Dam (een “die-in”) of ketenen zich vast aan de auto van een minister. Maar ze willen meer. Ze willen een organisatie zonder leiderschap. Zo wisselen alle functies om de maand, en is geheimhouding taboe. Bij belangrijke beslissingen moet iedereen kunnen instemmen.

Radiomaker Jan Maarten Deurvorst ging een maand in de leer bij de beweging en ondervond dat XR nog grotere plannen heeft. Volgens de activisten zou hun manier van besturen doorgetrokken kunnen worden naar de hele Nederlandse samenleving.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1