appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Focus met schrijver en archeoloog Alexander van de Bunt

Radio Doc

De littekenatlas

zondag 25 september 2016, 21:00 uur

Niets was zo veel in het nieuws het afgelopen jaar als de komst van vluchtelingen naar Europa. De grootste groep vormen de Syriërs, die vanwege de oorlog een verblijfsstatus krijgen. Maar vluchtelingen uit andere delen van de wereld zijn in de asielprocedure afhankelijk van de geloofwaardigheid hun vluchtverhaal.

En verhaal dat vaak pijnlijk is. Een verhaal dat niet iedere vluchteling even makkelijk vertelt. Soms gaat het daarom mis en wordt een asielverzoek afgewezen. Vluchtelingen hebben dan nog één laatste middel om in te zetten, hun eigen lichaam. Na afwijzing van het asielverzoek kan een asielzoeker aan de stichting IMMO in Diemen vragen om een medisch onderzoek ter ondersteuning van het asielverhaal. Vertoont dat lichaam sporen van fysiek of psychisch geweld?

IMMO staat voor Instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek en het is een onafhankelijke organisatie die medisch onderzoek doet bij asielzoekers die zeggen dat ze zijn gemarteld. De onderzoekers zijn artsen en psychologen die dit werk als vrijwilliger uitvoeren. Met de uitslag van zo’n medisch onderzoek krijgt een asielzoeker vaak alsnog een verblijfsstatus.

Sinds vorig jaar hebben medische zaken een officiële rol gekregen in de Nederlandse asielprocedure door nieuwe regels van de Europese Unie.

Deze documentaire volgt onder anderen arts Evert Bloemen van het IMMO en Sambo, die gemarteld werd in Burkina Faso. En deze documentaire belicht een nieuw hulpmiddel dat IMMO in gaat zetten: de littekenatlas.

Een documentaire van Guido Spring.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1