appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Radio Doc

De oppas en ik

zondag 28 februari 2016, 21:00 uur

Toen Nikki Dekker vijf jaar oud was had ze een oppas, een tienerjongen uit het dorp, die vreemde dingen met haar wilde doen. Dingen waar haar ouders van schrokken, toen ze het tussen neus en lippen door te horen kregen. De jongen ontkende en er werd niet meer over gesproken. 

Twintig jaar later gaat Nikki op zoek naar de man die haar oppas inmiddels geworden is, om te praten over wat er toentertijd precies is gebeurd. Tegelijk verkent ze het grijze gebied tussen onprettige seksuele ervaringen en seksueel misbruik. Gebeurtenissen die onbeduidend lijken, blijken traumatische gevolgen te kunnen hebben - en andersom.

Waar hebben we het over als we praten over seksueel geweld? Is het beter om dit soort ervaringen te vergeten of om er helemaal in te duiken? Op zoek naar antwoorden en een manier om met haar eigen geschiedenis om te gaan, komt Nikki in contact met Anke Laterveer, de initiatiefnemer van #ZegHet, met een man die vals beschuldigd werd van seksueel misbruik, en met socioloog Gert Hekma, die een heel eigen visie heeft op wat het voor kinderen betekent om seksuele ervaringen op te doen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1