appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend

Radio Doc

Luister terug

De Grens

zondag 15 september 2019, 21:03 uur

Het jaar 1989, nu 30 jaar geleden, markeerde het einde van het communisme in Europa. De beelden van Oost-Duitsers die massaal op en over de Berlijnse muur klimmen zijn onlosmakelijk met deze  historische omwenteling verbonden.

Maar de val van het IJzeren Gordijn  kondigde zich al eerder aan. Eerder dat jaar was er al even een grens opengegaan, in Hongarije. Daar was een ontmoeting georganiseerd met de hoopvolle titel De pan-Europese picknick. Oostenrijkse intellectuelen en Hongaarse oppositiepartijen zouden elkaar kort ontmoeten.

Dat die ontmoeting niet helemaal liep zoals gepland is te horen in De Grens, een documentaire van Petra Ardai en Geert van de Wetering.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1