appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster

Radio Doc

Luister terug

Dutch Design - Afl 2: Christien Meindertsma

zondag 20 oktober 2019

Het is weer Dutch Design Week in Eindhoven, van 19 tot 27 oktober om precies te zijn. In Radio Doc hoort u daarom driemaal achtereen een gelauwerde Nederlandse ontwerper, die vertelt over de karakteristieken van haar of zijn werk – en over wat Dutch Design eigenlijk inhoudt.

In aflevering 2: ontwerper Christien Meindertsma. 

Christien Meindertsma (1980) zoekt zaken graag tot op de bodem uit. In 2007 publiceerde ze bijvoorbeeld het boek Pig 05049, waarin ze alle producten documenteerde waarin delen van dat ene varken waren verwerkt; van shampoo, tot gelatine, tot kogels. In 2015 verscheen een boek over een emmer as – van verbrand huisvuil. In dit ‘afval van afval’ bleken kostbare materialen te zitten zoals zink, aluminium en ijzer. Meindertsma zeefde ze eruit, smolt ze en smeedde ze tot iets nieuws.Door haar zoektochten hoopt Meindertsma nieuwe – of oude vergeten – grondstoffen te ontdekken, waarmee ze uiteindelijk nieuwe producten kan ontwerpen. Ook al zijn er volgens haar eigenlijk al genoeg spullen in de wereld. Maar die kunnen misschien wél een beetje beter; duurzamer en milieuvriendelijker.

Samenstelling: Remy van den Brand

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1