appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag

Proost!

Presentator: Roos Moggré

Luister terug

Het recept van de Bitterbalkoningin de Bitterbal Hawaï

zaterdag 25 april 2020


Bitterbal Hawai?


Ingredie?nten voor 40 bitterballen
- 6 gram gelatine

- 60 gram boter

- 90 gram bloem

- 300 gram gezeefde tomaten

- 50 gram water

- 140 gram reepjes beenham, fijngehakt

- 140 gram ananas uit blik, fijngehakt

- 60 gram jong belegen kaas, geraspt

- 1?2 theelepel gedroogde oregano

Bereidingswijze

1. Zorg dat alle ingredie?nten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.
2. Smelt de boter in een hapjespan en voeg in e?e?n keer de bloem toe. Roer de ingredie?nten goed door elkaar met een rubberen spatel. Laat 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.
3. Meng de gezeefde tomaten met het water, voeg in e?e?n keer toe aan de pan en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout. Laat 1 minuutje afkoelen.

4. Voeg de stukjes beenham, ananas, geraspte kaas en gedroogde oregano toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Er mag waarschijnlijk best wat aan worden toegevoegd, omdat er geen bouillonblokje wordt gebruikt.Laat de salpicon afgedekt met plasticfolie afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.

Tip: Vervang de achterham door vegetarische hamreepjes voor een vegetarische variant.Bitterballen portioneren, rollen, paneren, invriezen en frituren. Nadat je de salpicon ( = bitterballenvulling) hebt gemaakt en hij goed is afgekoeld en opgesteven is het tijd om er daadwerkelijk bitterballen van te maken. 

Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram en rol de porties tussen je handen tot balletjes. Haal de balletjes vervolgens door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel. Dit gaat een stuk makkelijker met eiwit uit een flesje.Bitterballen kunnen prima worden ingevroren en enkele maanden bewaard.Doe dit los van elkaar zodat ze niet vastvriezen. 

Frituur de bevroren bitterballen 3 minuten op 180°C.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1