Politiek
BNNVARA

Hoge verwachting voor het klimaatbeleid in kabinet Rutte IV

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoge verwachting voor het klimaatbeleid in kabinet Rutte IV

Wat voor invloed gaat de verkiezingsuitslag hebben op het klimaatbeleid van Nederland de komende vier jaar? Om de klimaatdoelen te bereiken geeft Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, een suggestie in De Nieuws BV: "Stel een aparte commissie in met middelen en doorzettingsmacht om vijf grote projecten in 2030 te realiseren."

Minnesma is er nog niet over uit wat de uitslag precies gaat betekenen voor het klimaatbeleid. "Het hangt ervan af of D66 erin slaagt één of twee partijen erbij aan tafel te krijgen die ook klimaat hoog in het vaandel hebben", zegt een hoopvolle Minnesma.

"Ik denk dat de groei van D66 en ook PvdD reflecteert dat veel mensen bezorgd zijn over klimaat, maar op dit moment zijn er natuurlijk ook ontzettend veel mensen van wie het werk stilligt door corona en die andere zorgen aan hun hoofd hebben en die hebben denk ik gestemd op partijen die denk ik meer bezig zijn met hoe krijgen we de economie weer aan de praat. Dat kan je mensen ook niet echt kwalijk maken als dat nu is wat heel erg vooraan staat", aldus Minnesma.

Klimaat aan de formatietafel

Hyung-Ja de Zeeuw, duurzaamheid strateeg bij de Rabobank, die de plannen voor de energietransitie van de verschillende partijen heeft bekeken, denkt dat klimaat wel een belangrijk onderwerp gaat worden aan de formatietafel. "Als je kijkt naar alle partij programma's die we hebben gezien en die we hebben doorgenomen. Dan zie je dat er uitgebreide paragrafen in staan over klimaat en over de energietransitie. Erg belangrijk, het zijn speerpunten zeker voor de grote gevestigde partijen. Het ligt zeker ter tafel."

De speerpunten van de verschillende partijen wijken op veel punten van elkaar af. Toch is De Zeeuw ervan overtuigd dat het niet een heel lastig thema gaat worden in de aankomende formatie. "Laten we de drie grootste partijen nemen in de huidige coalitie. Dan hebben we het over VVD, CDA en natuurlijk ook D66 als grote winnaar. Dan lijken de standpunten aanvankelijk ver uiteen te liggen, maar als je goed gaat lezen dan merk je dat het meer zit in de nuances dan diametraal tegenover elkaar. Dus ik denk dat het best wel mee gaat vallen", aldus De Zeeuw.

Koers is goed maar niet snel genoeg

Rutte III zou volgens hem het 'groenste kabinet ooit worden'. Minnesma: "Rutte heeft in het buitenland traantrekkende woorden, maar hij zet dat in Nederland niet om in dezelfde soort actie. Dus niet om de koers want op zich gaan we de goede kant op, maar het gaat over de snelheid en het gaat absoluut niet snel genoeg."

Minnesma legt uit dat we de eigen doelen van het kabinet die zijn gesteld in de Klimaatwet met deze snelheid niet gaan halen. Moties die in de tweede kamer komen die zeggen dat het moet moet gebeuren om klimaatverandering tegen te gaan worden volgens Minnesma terzijde geschoven. Minnesma: "Als het een tandeloze wet is dan heb je er ook niet zoveel aan, dus ik vind wel dat het volgende kabinet echt werk moet maken van die snelheid en tanden geven aan die wet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kernenergie

Minnesma heeft wel een idee over wat D66 kan inbrengen voor de nieuwe formatie op het klimaatterrein. "Als dit kabinet graag een meerderheid wil in de Tweede en Eerste Kamer, dan zouden zij natuurlijk kunnen zeggen: we willen er twee partners bij. Zowel de PvdA als GroenLinks. Want met die twee samen heb je zowel in de Eerste als de Tweede Kamer een meerderheid." Dit zou volgens Minnesma een mooie balans zijn.

De Zeeuw: "D66 is niet tegen kernenergie, een van de speerpunten van de VVD. Dus ze zouden daar een akkoord over kunnen bereiken dat daar op zijn minst naar gekeken gaat worden. Het probleem is wel zo dat als je een andere partij erbij wil en je kijkt ook naar de Eerste Kamer, naar een PvdA of GroenLinks, dan is dat een no go area." De Zeeuw en Minnesma zijn het met elkaar eens dat kernenergie zeker geen oplossing is wil je de klimaatdoelen binnen de gestelde tijd halen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

CO2 onder de grond

De Zeeuw: "Er is een meerderheid in de Tweede Kamer die voor aanscherping van de CO2-doelen zijn, dus daar is geen discussie over. Het punt is veel meer hoe gaan we dat bereiken en daarover lopen de standpunten uit een. Het oude rechterblok zegt daar we gaan voor kernenergie, dat lijkt mij een langer termijnvisie die niet op korte termijn zoden aan de dijk zet. Dus je zal iets anders moeten bedenken dat op korte termijn wel gaat lukken en dan moet je toch ook kijken naar andere maatregelen zoals bijvoorbeeld blauw waterstof en opslag van CO2 onder de grond."

Wat een in ieder geval duidelijk is, is dat D66 een belangrijke stem kan gaan hebben aan de formatietafel als het gaat over het klimaatbeleid. Minnesma heeft dan ook nog een oproep aan Sigrid Kaag: "Stel een aparte commissie in met middelen en doorzettingsmacht om vijf grote projecten in 2030 te realiseren. En ik zou het graag op me nemen."

Klimaatbeleid

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie