Politiek
NOS

Tweede Kamer wil dat kabinet Armeense genocide erkent

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamer wil dat kabinet Armeense genocide erkent

De Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet daadwerkelijk de massamoord op Armeniërs tussen 1915 en 1917 erkent. Tot nu toe gebruikt het kabinet de omfloerste formulering 'de kwestie van de Armeense genocide'. Absurd, vindt een meerderheid.

Met name de ChristenUnie (de kleinste regeringspartij) probeert al sinds 2004 om de volkerenmoord door het Ottomaanse Rijk volmondig erkend te krijgen door Nederland. De Kamer nam toen een motie van de ChristenUnie aan, die het kabinet opriep om de erkenning in dialoog met Turkije aan de orde te stellen.

"Er is een breed draagvlak voor", vertelt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik hoop dat met zo'n brede ondersteuning van de Kamer het kabinet het niet naast zich neer zal leggen. Al zal een partij als DENK ongetwijfeld tegen stemmen."

Drie jaar geleden erkende de Kamer zelf de Armeense genocide, opnieuw op initiatief van de ChristenUnie. Maar het kabinet houdt nog steeds vast aan de minder scherpe formulering.

Wat is de Armeense genocide?

Bij de Armeense genocide werden 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs vermoord. De christelijke Armeniërs werden verdreven uit hun leefgebieden door de autoriteiten van het islamitische Ottomaanse Rijk, het huidige Turkije. Wat de precieze aanleiding is geweest, is nog steeds niet helemaal duidelijk. De Turkse overheid houdt de archieven gesloten. Volgens veel Turken heeft de volkerenmoord nooit plaatsgevonden. Het Nederlandse kabinet heeft de genocide nooit volmondig erkend. Volgens premier Rutte draagt zo'n erkenning niet bij aan een oplossing en verzoening tussen Armenië en Turkije. Wel ging er in 2018 voor het eerst een lid van het kabinet (staatssecretaris Snel) naar de jaarlijkse herdenking van de genocide in de Armeense hoofdstad Yerevan.

Volgens Voordewind voelen de Armeniërs ruim honderd jaar na de genocide de dreiging van het Turkije van president Erdogan. Die steunde vorig jaar Azerbeidjan in de strijd tegen de Armeniërs in de enclave Nagorno-Karabach.

Een meerderheid van PVV, CDA, SP, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren, 50Plus, Forum voor Democratie en de onafhankelijke Kamerleden Krol en Van Kooten-Arissen steunen hem daarbij. De motie zal vanmiddag in stemming worden gebracht.

De partijen willen verzoening bevorderen en herhaling van de genocide voorkomen. "Daarom is het allereerst van groot belang dat landen zich helder uitspreken. Een ruime Kamermeerderheid roept de Nederlandse regering op dit eindelijk te doen."

armeense genocide

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie