Politiek

Henk Krol weg bij 50Plus en begint nieuwe beweging

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Krol weg bij 50Plus en begint nieuwe beweging

[NOS] Henk Krol van 50Plus start een eigen nieuwe politieke beweging. Dat heeft de partijleider bekend gemaakt.

Verslaggever Ewoud Kieviet over de perikelen bij 50Plus

In zijn afscheidsbrief zegt hij dat hij de Partij voor de Toekomst heeft opgericht. Reden is het conflict van de afgelopen weken. Krol zegt daarover dat het binnen de partij niet meer om de leden gaat maar om "ego's en er zitten ook te veel baantjesjagers binnen de club".

Volgens Krol is de partijstructuur te ingewikkeld vanwege de vele afdelingen waar regelmatig bestuurswisselingen zijn. Ook is er te veel tegenstand tegen partijdemocratie en het laten meebeslissen van alle leden, zegt hij.

Krol in zijn brief: "Daar wil ik niet langer bij horen. En als ik jullie was zou ik dat ook niet langer willen." Hij spreekt van "elf bewogen jaren waarin teveel energie verloren ging aan geruzie en gekonkel".

'Groot schandaal'

Vertrekkend partijvoorzitter Geert Dales van 50Plus reageert meteen op het nieuws. Hij vindt het een "groot schandaal dat een kleine groep partijleden zo veel schade heeft aangericht". Hij wenst Krol en Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen , die zich bij Krol aansluit, veel succes.

Volgens Dales zijn vanwege de interne ruzie al honderden leden weggelopen en gaan er tienduizenden euro's uit de partijkas naar juridische kosten. Dales zegt zijn bestuurstaken af te ronden en dan zijn lidmaatschap op te zeggen.

Dales heeft een week geleden aangekondigd dat hij zal opstappen vanwege de kritiek op hem. Een groot deel van de Eerste en Tweede Kamerleden en de provinciale voorzitters zegden afgelopen weken het vertrouwen in hem op.

Autoritair

Zij vonden hem autoritair en niet democratisch, en ze waren het niet eens met de manier waarop Dales de Tweede Kamerverkiezingen en de kandidatenlijst voorbereidde. Dales wilde zelf, met goedkeuring van Krol, ook op die lijst.

Krol bleef Dales ondanks de kritiek steunen en zei dat hij zich moest beraden op zijn positie.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie