Politiek
NOSNTR

CDA: Nederland hoeft niet heel grote voedselexporteur te blijven

foto: Omroep Flevolandfoto: Omroep Flevoland
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA: Nederland hoeft niet heel grote voedselexporteur te blijven

Een CDA-commissie vindt dat Nederland niet de tweede voedselexporteur van de wereld hoeft te blijven. Volgens de commissie onder leiding van de vroegere Rotterdamse wethouder Geluk zijn "duurzaamheid, dierenwelzijn en het inkomen van de boeren belangrijker".

De commissie komt met de voorstellen in het discussiestuk "Zij aan zij" over de toekomstvisie van het CDA. In een toelichting zei Geluk in het NOS Radio 1 Journaal dat er een nieuwe balans in de landbouw moet komen. "De massaproductie heeft ons veel gebracht, maar de vraag is of dat de weg is naar de toekomst." Geluk benadrukte dat boeren een goed inkomen moeten hebben. "We hebben de boeren heel hard nodig en we moeten de problemen samen met hen oplossen."

Nieuws en Co-presentator Lara Rense praat hier rond 17.10 uur over door met Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland en tevens CDA voorman in Zeeland.

Sociale werkplaatsen

De commissie pleit verder voor een terugkeer van de sociale werkplaatsen. Volgens Geluk is afschaffing ervan een historische fout. Ook wil de commissie voor langdurig werklozen een 'basisbaan', dat is een baan met begeleiding als springplank naar een nieuwe loopbaan.

De commissie vindt in het algemeen "het neoliberale idee van vrijheid blijheid niet houdbaar". Volgens Geluk wordt de overheid te veel als een hindermacht gezien en ligt er teveel nadruk op individualisme. De commissie verzet zich tegen polarisatie en tegen het denken in 'wij en zij'.

Het discussiestuk wordt zaterdag voor het eerst besproken op het CDA-congres. De commissie komt in maart met definitieve voorstellen.

Ster advertentie
Ster advertentie