Politiek
KRO-NCRV

Van Haga hakt eind deze maand knoop door over zetel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Haga hakt eind deze maand knoop door over zetel

Voormalig VVD-Kamerlid Wybren van Haga hakt eind deze maand een knoop door over zijn politieke toekomst. Al lijkt 'zetelroof' niet voor de hand te liggen. "Het lijkt me niet aantrekkelijk om ergens in de kelders van het Kamergebouw terecht te komen", zegt van Haga in 1 op 1.

Van Haga hakt eind deze maand knoop door over zetel

In het vraaggesprek met Sven Kockelmann kwam al snel naar voren dat Van Haga nog steeds niet weet of hij zijn zetel teruggeeft aan de partij. Als Van Haga zijn zetel houdt, dan verliest de regeringscoalitie haar meerderheid in de Tweede Kamer. Rancuneuze gevoelens richting de VVD koestert de in de Haagse politiek verzeild geraakte vastgoedbeheerder uit Haarlem in elk geval niet. "Ik ben vooralsnog niet van plan om mijn VVD lidmaatschap op te zeggen. Ik heb nog steeds een warm gevoel voor de partij. En ik heb ook nog steeds een warm gevoel voor de Tweede Kamer-fractie en voor Klaas Dijkhoff."

Switchen naar de tweekoppige Tweede Kamer-fractie van Forum voor Democratie (FvD) lijkt uitgesloten. Niet alleen omdat FvD-leider Baudet direct liet weten dat zetelrovers niet welkom zijn bij zijn partij, maar ook omdat Van Haga deze optie totaal niet ziet zitten. Dat Van Haga in het verleden meermalen liet doorschemeren wel gecharmeerd te zijn van Forum, doet daar niet aan af. "Ik vind Thierry Baudet een leuke en intelligente vent en ik ken hem uit Haarlem. Maar ik heb nooit overwogen om over te stappen naar Forum. Van een eventuele overstap naar Forum is ook nooit sprake geweest."

'Breken is zetel inleveren'

Tegelijkertijd weigert Van Haga zich in de kaarten te laten kijken omtrent zijn politieke toekomst. Ook niet als Sven Kockelmann hem confronteert met een oude tweet van hemzelf uit 2014 met 'Breken is zetel inleveren' als strekking. "Ik ben me nog aan het beraden", zo reageert de oud-Commando stoïcijns.

Wel heeft Van Haga zich inmiddels laten bijpraten door vertrouwelingen, onder wie de met hem bevriende historicus GeertenWaling. Laatstgenoemde waarschuwde hem al voor een ongewisse politieke toekomst als zetelrover. "Die hield me voor dat er slechts 3 succesverhalen zijn: Tunahan Kuzu en Selcuk Oztürk met Denk en natuurlijk Geert Wilders met z'n PVV", aldus Van Haga. "Dat geeft wel te denken."

Gistermiddag werd het Haagse vonnis voltrokken over Van Haga. Het VVD-besluit om hem per direct uit de Tweede Kamer-fractie te zetten volgde na de berichtgeving van Hart van Nederland. Het SBS6-actualiteiten-programma meldde maandag dat Van Haga met zijn vastgoedbedrijf zonder vergunning bouwwerkzaamheden liet uitvoeren aan een hofje in Haarlem.

E-mail

Ook dook een e-mail op waaruit bleek dat Van Haga zich nog steeds actief met het verhuren van zijn panden bemoeit. Vooral dat laatste stak zijn partij. Toen Van Haga eerder onder vuur kwam te liggen omdat hij de huurregels in Amsterdam overtrad, beloofde hij de partij dat hij zijn bedrijven voortaan op afstand zou zetten.

Maar van een loze belofte wil Van Haga niks weten. Kom dan ook niet aan bij hem met het verwijt dat hij zich teveel met een huurder heeft bemoeid of dat er sprake was van belangenverstrengeling tussen hem als parlementariër en vastgoedbeheerder. "Dat is een kwestie van interpretatie." Ook blijft Van Haga pal staan achter zijn opvatting dat hij uit de Tweede Kamer-fractie van de VVD is verwijderd omdat er kennelijk "geen plek is voor ondernemers in de politiek."

Ster advertentie
Ster advertentie