Politiek
NOS

Uit Forum gezette Otten overweegt juridische stappen: 'Nu is het klaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uit Forum gezette Otten overweegt juridische stappen: 'Nu is het klaar'

Henk Otten is naar eigen zeggen verbaasd als hij gisteravond om tien voor acht een brief van het partijbestuur van Forum voor Democratie krijgt. "Vermoedelijke fraude met overheidssubsidie voor politieke partijen", leest hij. Binnenlandse Zaken is dan ook al ingelicht door de partij.

Wilco Boom over Forum bij Democratie

Otten heeft veel meegemaakt de afgelopen maanden met de partij. Maar dat hij uit de partij zou worden gezet, dat had hij niet zien aankomen, zegt hij tegen de NOS. "Ik heb tot nu toe echt mijn best gedaan in het partijbelang te handelen en heb veel geaccepteerd. Maar nu is het klaar. Dit is beneden alle peil. Pure smaad wat hier gebeurt."

Het is nog maar een paar maanden geleden dat het partijbestuur Otten vraagt uit het partijbestuur te stappen. Officieel vanwege een "greep uit de kas".

Ernstige vertrouwensbreuk

Volgens het persbericht op de site van de partij is er sprake van een ernstige vertrouwensbreuk. Sommigen dachten toen al dat niet de financiƫle perikelen de echte reden was, maar de kritiek die Otten uitte in NRC op de koers van Baudet. Otten vond en vindt die te rechts en niet breed genoeg.

Na bemiddeling van Kamerlid Hiddema, Baudet was in die dagen ziek thuis, doet Otten een stap terug. De partij komt met een verklaring waarmee de zaak gesust lijkt. Lijkt, want Otten staat al op de kieslijst voor de Eerste Kamer en kan daar niet meer van af. Al snel blijkt ook het fractievoorzitterschap er voor hem niet meer in te zitten.

En wat de partij betreft is het woensdagavond 24 juli helemaal klaar. Op de site van Forum staat dat er bij het opmaken van de jaarrekening over 2018 zaken zijn opgedoken die niet door de beugel kunnen.

Conflict met Baudet

Otten zegt daarover: "Het is ongelooflijk. Het gaat om een factuur van 24.000 euro van de B.V. van Robert Baljeu waar onenigheid over is geweest, maar fraude is het zeker niet."

Forum voor Democratie-Statenlid in Noord-Holland Robert Baljeu is in mei door zijn partij uit de fractie gezet. Hij is een vertrouweling van Otten. Een conflict tussen leider Baudet en Otten zou de reden zijn voor de breuk.

"We hebben discussie gehad over of we een deel van de kosten op de internationale stichting zouden boeken", zegt Otten. "Baudet wilde het niet, ik wel. We waren het er niet eens, maar om mij nu van fraude te betichten?"

'Smoking gun bedacht'

Otten: "Baudet heeft zijn zin toen doorgezet en nu is er een smoking gun bedacht om van mij af te komen. Ik ben bereid om voor alle leden openheid van zaken te verschaffen op de eerstvolgende vergadering".

Dat kan nog wel eens heel lastig worden, gezien het feit dat Otten dan geen lid meer is. "Dat is waar, daarom willen ze mij ook royeren voor de ledenvergadering, denk ik. Maar dit is gewoon laag. Dan zal ik mij op een andere manier moeten verdedigen."

Hij overweegt juridische stappen. "Er zijn mensen die mijn verhaal kunnen bevestigen. Ik ben bereid om alle uitleg te verschaffen".

Otten is vastberaden Eerste Kamerlid te blijven. "Baudet en ik hebben de partij opgericht omdat we willen vernieuwen. Alleen sloeg Baudet te veel rechtsaf. Dat boreale gepraat en die rare opmerkingen over vrouwen zijn meer mensen zat. Ik heb me tot nu toe om wille van het partijbelang stil gehouden, maar dat is nu klaar."

Ster advertentie
Ster advertentie