appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

“Lidstaten moeten samen buitengrens Europa beschermen tegen migranten, niet alleen hun eigen”

ANP
zaterdag 11 mei 2019 | WNL | Mark Broersma

Landen in de Europese Unie moeten er met gezamenlijke afspraken voor zorgen dat de buitengrenzen van Europa beter beschermd worden tegen de komst van migranten, in plaats van alleen maar te kijken naar de bescherming van de grens van hun eigen land. Dat zegt Esther de Lange, de lijsttrekker voor het CDA bij de Europese Parlementsverkiezingen in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

“Europa moet daadkrachtiger worden, ook op het gebied van migratie. Veel mensen zien nu een Europese Unie waar elk land iets anders roept, maar afspraken maken over één Europese aanpak willen zij niet. Dat moet anders, daar moet Europa doorpakken.”

Opvangen in regio

Het CDA pleit al langer om vluchtelingen in de regio op te vangen, in plaats van ze massaal naar Europa te halen. CDA-leider Sybrand Buma zei eerder al dat landen in bijvoorbeeld Noord-Afrika die te weinig doen om vluchtelingen tegen te houden bij hun grens geen financiële hulp meer zouden moeten krijgen uit Europa.

De Lange zegt dat er met die landen in Afrika duidelijke afspraken nodig zijn. “Het is niet goed om pas actie te gaan ondernemen als de migranten al in Nederland zijn. Je moet afspraken maken met landen in Noord-Afrika om ervoor te zorgen dat die migranten niet in die bootjes stappen en de buitengrenzen van Europa moeten beter worden beschermd.”

Geld

De CDA-lijsttrekker is er geen voorstander van dat landen alleen hun eigen buitengrens gaan beschermen. “Als iedereen op landenniveau hun buitengrens dicht gaat gooien, dan staan vrachtwagens stil. Voor een handelsland als Nederland is dat heel erg slecht, daar verlies je geld mee. En als je alleen je eigen grens bewaakt wacht je tot die migranten al bij jouw grens zijn en ben je eigenlijk veel te laat.” 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1