appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

ChristenUnie: ‘Plan D66 voor EU-lidmaatschap in Grondwet zwaktebod’

ANP
donderdag 9 mei 2019 | KRO-NCRV | Jeff Pinkster en Tom Veldhuijzen

Het plan van D66 om het lidmaatschap van de Europese Unie te verankeren in de Grondwet is volgens coalitiegenoot ChristenUnie een ‘zwaktebod’. Dat zei ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers donderdag in het Radio 1-programma 1 op 1. Hij vindt het bovendien onverstandig. "De EU is geen geloofsartikel."

ChristenUnie: ‘Plan D66 voor EU-lidmaatschap in Grondwet zwaktebod’

“Je kunt mensen niet dwingen tot liefde voor de Europese Unie”, aldus Segers. “Ik ben voor de EU, maar wel voor een unie die zich iedere dag bewijst.” Volgens de leider van de kleinste coalitiepartij is de EU er om grensoverschrijdende problemen zoals mensenhandel, migratie en klimaat aan te pakken. Als de EU dat goed doet, zal steun volgens Segers vervolgens vanzelf volgen.

Volgens Segers wordt de kwestie vrij besproken in de Tweede Kamer en zal het zeker niet vanuit de coalitie worden voorgesteld. “Het is aan de Kamer er een oordeel over te vormen. Ik ga er niet voor stemmen.”

D66-fractievoorzitter Rob Jetten maakte donderdag bekend het EU-lidmaatschap te willen verankeren in de Grondwet. Nederland moet zo onder meer beschermd worden tegen een ondoordachte Nexit. Het voorstel zou ook moeten regelen dat de Tweede Kamer beter betrokken wordt bij besluitvorming uit de Europese Unie.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1