Politiek
EO

Ben Bot: 'Ik tast in het duister over Europa-koers CDA'

foto: ANP/MARTIJN BEEKMANfoto: ANP/MARTIJN BEEKMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. Ben Bot: 'Ik tast in het duister over Europa-koers CDA'

Ben Bot, voormalig CDA-minister van Buitenlandse Zaken, 'tast in het duister' over de lijn van het CDA als het gaat om Europa. Hij reageert hiermee op de rede die CDA-minister Wopke Hoekstra vandaag hield in Berlijn.

Hoekstra pleitte in zijn rede voor een sterker Europa. Opmerkelijk, want zijn partijgenoten in de Tweede Kamer stemden twee weken geleden tegen een 'steeds hechtere unie' in Europa.

Pal voor Europa

Op de vraag of hij weet wat zijn partij wil met Europa is Bot resoluut: "Nee, ik tast hier enigszins in het duister. Het CDA is altijd pro Europese Unie geweest en dus ook voor verdere integratie. Daarom was ik ook verbaasd dat ze die motie hebben gesteund."

Politiek journalist Jaap Jansen zegt dat Hoekstra met deze rede laat zien dat hij ambitie heeft voor meer. "Ik denk dat we hier aan de vooravond staan van een leiderswissel binnen het CDA."

Daar is Bot het mee eens. "Hoekstra is al geruime tijd een mogelijke opvolger als CDA-leider. Het is heel goed dat hij een krachtig signaal afgeeft wat Europa betreft. Hij zou een goede CDA-leider zijn."

Luister hier het hele gesprek over de rede van Hoekstra met Ben Bot, Jaap Jansen en Renske Leijten:

Wopke Hoekstra pleit in Berlijn voor een sterker Europa

Ster advertentie
Ster advertentie