Politiek
KRO-NCRV

Zijn er te veel debatten in de Tweede Kamer?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn er te veel debatten in de Tweede Kamer?

Het is vaste routine: Kamerleden die debatten aanvragen over onderwerpen die in het nieuws zijn. Het gevolg is dat de Tweede Kamer een lijst heeft van bijna tweehonderd debatten die nog moeten worden gevoerd.

Kamervoorzitter Arib uit haar zorgen over de grote hoeveelheid debatten op de agenda. Zij weten soms zelf niet eens meer of een debataanvraag eerder is gehonoreerd of niet. Het is volgens haar een wisselwerking tussen Kamerleden en de media. Kamerleden vragen vaak een debat aan om hun betrokkenheid en daadkracht te tonen en dat doet het goed in de media. Het goed zijn als Kamerleden zich iets meer inhouden, zegt Arib.

Bestaansrecht debatten

Roelof Bisschop van de SGP kreeg vorig jaar van EenVandaag de titel 'debatkoning'. Hij voerde veruit de meeste debatten, maar hij vroeg er zelf maar één aan het afgelopen jaar.

Bisschop snapt wel waarom zijn collega-Kamerleden veelvuldig een debat aanvragen: "Als jij een debat krijgt toegewezen, ben jij als aanvrager de eerste woordvoerder. Voor sommigen is dat blijkbaar ongelofelijk belangrijk. Mijn indruk is dat dit zeker meeweegt in de functioneringsgesprekken binnen de partijen".

Debat als media-aandacht

Splinter Chabot weet alles van de druk die politici ervaren om zichtbaar te zijn. Hij besteedde er ruimschoots aandacht aan in zijn eigen serie Splinter In De Politiek. Splinter: "Voor grote partijen is één van de criteria of jij nog een keer op de lijst komt, de hoeveelheid media-aandacht die jij hebt gehad. Ben je veel in beeld geweest, kennen mensen je".

Als een politicus een debat aanvraagt dat hij ook nog eens mag openen, kan dit eraan bijdragen dat hij in een talkshow verschijnt. Dat is dan ook weer goed voor je verkiesbaarheid, aldus Chabot.

Stem van de kiezer

Wim Voermans is hoogleraar staats- en bestuursrecht. Hij denkt niet dat de profileringsdrang en de ijdelheid van de Kamerleden het aantal debatten vergroot. "Je komt echt niet op televisie als je weer eens een hoofdlijnen-debat hebt gevoerd. Het lijkt er nu juist op, dat de Kamerleden meer willen doen met de stem van de kiezer."

Volgens Voermans zijn Kamerleden nu veel actiever geworden omdat het aantal moties is geëxplodeerd. "We moeten niet vergeten dat de Kamer niet alleen een beslis-machine is. Het is ook een forum, een theater waar je kan zien hoe de argumenten worden gewisseld en wat de kwesties zijn. Dat geeft een opwaartse druk aan de extra debatten, aan laten zien wat je met de stem van de kiezer doet."

Nieuwe regels

Een commissie onder leiding van SGP'er Kees van der Staaij buigt zich over de werkwijze van de Tweede Kamer en de vraag of er iets moet veranderen. Dit advies verschijnt waarschijnlijk rond de zomer. Bisschop: "Ik kan mij voorstellen dat je in zo’n commissie eens goed nadenkt hoe kun je nu een debat relevanter maken. Ook kunnen sommige onderwerpen soms beter gecombineerd worden zodat je een veel gestructureerder en krachtiger debat te krijgt".

Ster advertentie
Ster advertentie