Politiek
EO

'Zet onze krijgsmacht open voor alle Europese burgers'

foto: ANP/REMKO DE WAALfoto: ANP/REMKO DE WAAL
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zet onze krijgsmacht open voor alle Europese burgers'

D66-kamerlid Salima Belhaj presenteerde vandaag haar plannen over de Europese krijgsmacht. Om het personeelstekort bij defensie op te lossen wil ze dat iedere Europese burger zich zou kunnen aansluiten bij ons leger.

"We hebben te maken met 8500 vacatures bij defensie, dat is twintig procent van al de militaire functies. We kunnen ons blindstaren op dat het wel goed gaat komen, maar als je demografisch goed kijkt zie je gewoon dat het gaat leiden tot problemen", zegt Belhaj in het programma Dit is de Dag.

Taal

VVD-kamerlid en oud-militair André Bosman vindt het geen goed idee "Dit is echt een bijzondere constructie. Wat is het belang van een Belg of een Duitser om in ons leger te dienen?" Bosman voorziet ook nog een ander probleem. "Welke taal gaan ze dan spreken? Is dat Engels? Nederlands? Ik vind dit een stap te ver."

Voor Belhaj is de taal het kleinste - of eigenlijk helemaal geen - probleem. "Militairen doen militaire missies in het buitenland, die spreken al meerdere talen. Taal lijkt mij het allerminste probleem. Ik kom met dit idee omdat ik over tien jaar geen spijt wil krijgen over een uitgehold leger die niet eens de grondwettelijke taken kan uitvoeren."

Luister hier de hele discussie tussen Salima Belhaj en André Bosman:

Belhaj en Bosman over ons leger

Ster advertentie
Ster advertentie