Politiek
BNNVARA

Voor Forum liggen provinciale problemen op de loer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor Forum liggen provinciale problemen op de loer

Het Forum voor Democratie kan maar met moeite de gewonnen zetels vullen. Na verloop van tijd kunnen eventueel lege zetels ontstaan, weet de politieke redactie van De Nieuws BV.

Het is een giga overwinning voor het Forum voor Democratie. Waarschijnlijk mag Baudet 10 zetels in de senaat en 86 Provinciale Statenleden leveren. Goed nieuws voor het Forum, maar ook nieuws dat direct hoofdbrekens geeft. Die zetels kunnen namelijk maar net gevuld worden.

De partij van Baudet heeft namelijk relatief korte kieslijsten ingeleverd. Vaak staan FvD'ers ook kandidaat voor meerdere functies. Zo zijn de dubbelfuncties Europees Parlement en Eerste Kamer geen uitzondering en staan kandidaten soms in meerdere provincies op de lijst. In veel gevallen zullen kandidaten moeten kiezen.

Volgens de partij zelf zal dat geen problemen veroorzaken. Ze hebben de lijsten, naar eigen zeggen, zo opgesteld dat met wat schuiven alles op zijn plek terecht komt. Een woordvoerder spreekt van "ingenieus vlechtwerk."

Het is puzzelen

Wel is het "puzzelen", bevestigen partijleden. De partij is druk bezig uit te rekenen welke kandidaten waar zitting moeten nemen. De bedoeling is namelijk dat niemand een dubbele functie gaat bekleden. Kandidaten voor het Europees Parlement moeten daarom een keuze gaan maken of ze naar het Europees Parlement gaan of zitting nemen in de Provinciale Staten.

Voor weer andere kandidaten betekent het verhuizen. Zo zal Maxim Gortworst uit Amsterdam naar Flevoland verhuizen, vertelt de partijwoordvoerder. Dat moet overigens wel binnen nu en 27 dagen. En zo zijn er meer regels rondom het zitting nemen als Statenlid.

Want, als het een eis is dat je moet wonen in de provincie waar je zitting neemt, dan heeft dat gevolgen voor andere provincies waar je op de lijst staat. Het is onmogelijk om in twee provincies tegelijk in de Staten te zitten. Heb je dan niet voldoende kandidaten, dan blijft de zetel leeg. Alleen als de kieslijsten te kort zouden zijn, wordt een teveel aan zetels herverdeeld onder andere partijen. Dat is nu niet aan de orde.

Lege plekken

Wel is het voorstelbaar dat het Forum voor Democratie aan het eind van de rit met lege plekken kampt. Door de dubbelingen op de verschillende lijsten heeft de partij namelijk in de provincies Overijssel, Drenthe, Flevoland en Utrecht maar weinig 'bufferkandidaten'. Vaak zijn de ongekozen kandidaten namelijk al in een andere provincie gekozen.

Mocht er dus iemand vertrekken, dan ontstaat een probleem met het opvullen van die zetel. Die mogelijkheid is meer dan denkbaar, aangezien uit onderzoek van Binnenlands Bestuur eerder deze week bleek dat een kwart van de gekozenen de eindstreep niet haalt.

Voor nu is vooral de puzzel voor het FvD interessant. De vraag is welke kandidaten zullen kiezen voor de provincie en wie er liever naar Brussel gaat. Vooralsnog heeft de partij, ondanks de korte lijsten, genoeg mensen om alle gewonnen zetels te vullen. Slechts één kandidaat (Maxim Gortworst) moet verhuizen naar een andere provincie. De vraag is wel hoe lang al die zetels bezet blijven.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie