appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Lodewijk Asscher: Ik ga kabinet niet helpen

ANP
vrijdag 15 maart 2019 | EO | Redactie Dit is de Dag

“Ik ga ze niet helpen. Ik mag hopen dat het kabinet de meerderheid verliest.” Zo blikt PvdA-leider Lodewijk Asscher bij Dit is de Dag vooruit op de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen en de samenstelling van de Eerste Kamer. “Het regeerakkoord moet worden opengebroken.”

Lodewijk Asscher over de onderwijsstaking en verkiezingen

De PvdA gaat de verkiezingen in met de eis dat leraren, militairen, de politie en de mensen in de zorg beter beloond moeten worden. Vandaag demonstreerde PvdA-leider Asscher mee op het Malieveld in Den Haag waar leerkrachten uit alle onderwijslagen een nationale stakingsactie hadden voor meer loon en minder werkdruk. Vier miljard euro erbij, is de wens.

"Het kabinet Rutte3 heeft al veel extra geld in onderwijs gestoken, maar het is niet genoeg," vindt Asscher. “Er is meer nodig. We hebben een crisis als er een lerarentekort is dat oploopt tot 10.000 leraren.  Eind vorig jaar hield de Nederlandse staat 3,8 miljard euro over die terugging in de schatkist. Dan gaat er iets grondig mis."

Regeren

Asscher wordt vaak aangesproken op het feit dat hij in het vorige kabinet ook regeringsverantwoordelijkheid heeft gedragen.  Is dat lastig campagne voeren? Asscher: “De tijden zijn veranderd. Dat is ingewikkeld. Mensen vragen, waarom heb je het dat dan niet geregeld in 2012? Maar we zijn vergeten hoe slecht het land er toen voor stond. Wij hebben geholpen het land op orde te brengen, dat viel niet mee en dat werd door de kiezer ook niet gewaardeerd. Wij begonnen met een tekort van 24 miljard. Het was toen al heel wat dat we niet hoefden te bezuinigen op onderwijs. Nu is er geld over en geeft Rutte3 bedrijven een belastingverlaging van 4 miljard euro."

Lodewijk Asscher over de onderwijsstaking en de verkiezingen

 

 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1